top of page

Resandefolkets Revitalisering

Studiematerial

Föreningen har framställt studsmaterialet, Resandefolkets revetalisering som är ett material som har som syfte att resande skall ha möjlighet att återta sitt språk som till stora delar håller på att försvinna.

Materialet kan man använda i studiecirklar men även i modersmålsundervisning. 

Barn av den bortglömda rasen

Föreställning

Bandet Romani Giepa presenterar föreställningen, Barn av den bortglömda rasen som kantas av känslor, dramatik, kultur och historia. 

Romanofolket resandes historia präglas av fruktansvärda livsöden med folkmordsliknande åtgärder från stat och myndigheter men också glädje och kärlek och gemenskapen inom den egna gruppen. 

För de flesta är detta en okänd historia som inte tidigare berättats, varken i historieböckerna eller i andra forum. 

I denna föreställning får man följa med på resandefolkets resa genom historien i Sverige och läsa känna den tidigare hemliga musikskatt och kultur på ett unikt och mycket begåvat vis.

Vi får aldrig glömma vår historia

Utställning

Vi får aldrig glömma vår historia.

Med det mottot har föreningen samlat medlemmarnas bilder och gjort en utställning som även innehåller bilder av den danske fotografen Anders Enevig.

Utställningen består också av en del redskap så som tivoliverktyg och resande tjuringar ”knivar”

Denna utställning har stått uppställd runt om i Sverige och presenterar många, för allmänheten okända delar av Sveriges historia i närliggande tid.

Eleonor Frankemos liv handlar om att bemöta okunskap om gruppen romanofolket resande och den diskriminering gruppen stöter på trotts en 500-årig historia i Sverige.
Sveriges historia är mycket mörk. Människor i vårt samhälle utsetts dagligen för kränkningar, diskriminering och antiziganism. 

Men visste du att 1939, när andra världskriget började så gjorde man en statlig utredning i form av ett ”tattarregister” i Sverige?

Visste du att så sent som på 1970- talet avskaffades steriliseringslagen som tilläts att sterilisera resande? 

 

Detta är den mörka och okända historielektionen du aldrig fick i skolan, om ett folk som systematiskt utsatts för fruktansvärda övergrepp där man haft som mål att utrota folkgruppen.

Romani Giepa

Musik

Romani Giepa betyder Romani Sång och det är vad denna duo presenterar. 
De har en repertoar med traditionell resande musik i nya versioner med nyskapade texter på både romani och svenska. 
De spelar en unik musikstil med mycket känslor, passion, temperament och färger.

 

Romanofolket resande har en lång och mörk historia i Sverige.
Århundraden av förföljelse och folkmordsliknande åtgärder som staten ägnat sig åt, har resulterat i att stora delar av denna nationella minoritets kultur blivit nedtystad och fråntagen gruppen.


Det är en fröjd för hjärta och själ att lyssna på dessa texter som till stora delar är berättarvisor från svunna tider av sorg och smärtor, men även av glädje, lycka och kärlek.

1 / 1

Please reload

Tjänster

bottom of page