Resandefolkets dag 29 september


Romanofolket Resande Östergötland välkomnar alla, stora som små, gamla som unga, till ett storslaget firande av Resandefokets dag den 29 september!

Den första kända dokumentationen om romanofolket i Sverige kan man hitta i Stockholmsstads tänkebok den 29/9 1512.

Där kan man läsa om ett följe med ca 30 par som kom till staden.

Det bekräftas även samma år i en Svensk krönika av Olaus Petri: "Her steen war höffuiizman worden, kom en part aff thet folket som fara omkring ifrå thet ena landet til thet andra, them man kallar Tatare, hijt i landet och til Stockholm; förra hade the aldrig her warit."

Dessa var förfäder till Resandefolket, som idag är erkända som en nationell minoritet i Sverige.

Med anledning av detta har Resande valt att anamma sig detta datum som en högtidsdag för att fira minoritetens kultur och historia i Sverige.

Romanofolket Resande Östergötland och Svenska kyrkan, Linköpings stift, bjuder in till ett kulturarrangemang, på missionskyrkan i Linköping.

Under eftermiddagen får du ta del av den nya föreställningen Barn av den bortglömda rasen, äta gott och njuta av musikunderhållning i världsklass då Tibble Transsibiriska gästar scenen.

När denna fartfyllda grupp tar ton garanteras det att ingen kan sitta still.

Plats: Missionskyrkan Linköping, drottninggatan 22

Datum: 29/9 2017

Tid: 18:00-21:00

"insläpp 17:45 och mingel mellan 21:00-22:00"

Fri entré

För att lära känna Tibble Transsibiriska, klicka HÄR

Evenemanget på facebook, klicka HÄR

Budkavlen

Budkavlen vandrar genom Linköpings stift under 2017 som ett synligt tecken på att resandefolket är en del av Svenska kyrkan.

Resandefolket har levt i skymundan på grund av de kränkningar och övergrepp som skett genom historien.

De resande har smält in i majoritetssamhället på bekostnad av sitt kulturarv, ett arv som många inte vågat avslöja. Vi vill att budkavlen som vandrar genom Svenska kyrkans olika stift, ska bidra till att kunskapen om resandefolket ska öka och att fler ska få tillfälle att visa sin stolthet över att tillhöra det/ Svenska kyrkan.

I samarbete mellan Romanofolket Resande Östergötland, Linköpings kommun, Svenska kyrkan Linköping, Lattjo Drom Riksorganisation.


Utvalda inlägg
Inlägg kommer snart
Håll ögonen öppna...
Senaste inlägg
Arkiv
Sök efter taggar
Inga taggar än.
Följ oss
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square