Tv serien Eleonors resa på SVT den 21/2


Eleonor Frankemo är en så kallad eldsjäl och har under årens lopp hunnit med en hel del vad det gäller frågor som berör den nationella minoriteten romanofolket resande.

Snart är det seriestart för tv programmet Eleonors resa som är en programserie i tre delar som handlar om hur livet ter sig i en kultur som gått hand i hand med Sveriges kultur i 500 år..

Eleonor har så länge hon kan minnas brunnit för frågor som berör sitt folks rättigheter och uppmärksamma de orättvisor dessa genom århundraden i Sverige utsatts för.

Hon har alltid arbetat mot diskriminering och antiziganism.

Det började med att hon 2001 startade en blogg som är direkt riktad till romanofolket resande, men även till majoritetssamhället.

Där skriver hon om sina innersta tankar och känslor hur hon upplever att tillhöra romanofolket resande och att leva i ett Sverige som har så mycket okunskap om denna folkgrupp.

Hon vill med bloggen nå ut till likasinnade för att dessa skall veta att de inte är ensamma i sina känslor när man tillhör en utsatt folkgrupp och som har en fruktansvärd historia som drabbat varje resandefamilj på nära håll.

Läs Blogg Här

Under de år som följde blev hon mer och mer efterfrågad och har deltagit i en rad olika referensgrupper som sakkunnig, bl.a på regeringskanslit, länsstyrelsen, skolverket, språkrådet samt rikspolischefen Bengt Svenssons sakkunniggrupp som skapades i samband med att roma registret uppdagades i Malmö.

Under en period var hon den enda modersmålslärare i svensk romani i Sverige och förstod ganska snart att det var omöjligt att bedriva undervisning på ett språk som saknade undervisningsmaterial.

Hon hade börjat i fel ände och skrev då i stället det första studiematerialet, Resandefolkets revitalisering, som är ett studiematerial som är anpassat att användas både i studiecirklar samt i modersmålsundervisningen av resandefolket. Hon har även skrivit barnboken Tikkno penja ta baro pral, samt översatt flera andra barnsagor.

-Att det finns barnsagor på det egna språket är mycket viktigt i ett identitets stärkande arbete och för att förebygga utanförskap, säger hon med allvar i rösten.

I 7 år hade hon ett uppdrag på Skolverket som administratör på deras hemsida, tema modersmål.

Där publicerades läromedel på svensk romani som man kunde ta till hjälp vid lärandet av språket och kulturen.

Hon har även gjort andra uppdrag på skolverket som en kursplan åk 1-9 samt skolmaterial att använda sig av i undervisning.

​​Hon har rest land och rike runt och föreläst med Historielektionen du aldrig fick, som flera gånger fått strålande recensioner i media.

På denna föreläsning får man lära sig om en mörk del i Sveriges historia som präglats av att utrota de så kallade tattarna i form av tvångssteriliseringar, tvångs omhändertagande av barn och tvångslobotomi i en närliggande nutid.

-Jag har nära släktingar som utsatts av flera av dessa exempel som lever än idag, det är viktigt att folk får denna vetskap, om inte annat för att dessa som blivit utsatta skall få ett erkännande, säger hon.

Eleonor Frankemo deltog aktivt i arbetet när vitboken "Den mörks och okända historien" skapades och deltog aktivt för att sin släkts och folkgrupps historia skulle komma fram i ljuset.

Hon fick ett offentligt Tack för sin medverkan i detta arbete av dåvarande integrations ministern Erik Ullenhag på Rosenbad i Stockholm.

Efter vitbokens framtagande har hon suttit med som ledamot i Kommissionen mot antiziganism.

​Eleonor är även mycket förenings aktiv.

Hon är ordförande i Lattjo Drom Riksorganisation som varje år arrangerar Nordic Romani Festival, som 2013 vann priset Årets arrangörer på Folk och världsmusik galan i Gävle.

Eleonor har de senaste 4 åren producerat festivalen.

Även en del andra projekt har genomförts med henne som projektledare som tex. Tradra pre vavert samt Romani Tjejjer.

Hon är även engagerad i den lokala föreningen Romanofolket Resande Östergötland, som 2013 fick Stipendium för mångfalds- integrations- och jämlikhetsarbete.

​​

Men det Eleonor älskar allra mest är att sjunga och spela resandefolkets musikskatt och detta gör hon i bandet Romani Giepa. Hon har alltid sjungit och det har alltid varit hennes glädje i livet.

Vid släktsammankomster så sjungs och spelas det musik för fullt och glädjen är total.

Denna tjej har hunnit med otroligt mycket under sina 33 år. Hon är även gift och har två barn och arbetar natt som personlig assistent.

SVT har under ett års tid följt Eleonor i hennes resa och medverkat på olika släktsammankomster, festivaler och semestrar med husvagnen.

I Tv serien Eleonors resa skildras en hemsk familje historia men även en hemlig kulturskatt och en oerhörd släktkärlek och glädje.

Mer information programmen hittar du HÄR

-Trots att myndigheterna, stat och regering gjorde allt i sin makt för att utrota oss så finns vi kvar!, säger hon med en stolthet i rösten.

Eleonors resa kommer att sändas i tre delar med start på alla hjärtans dag den 21/2 kl 22:15.

Programmen kommer även att finnas tillgängliga på SVTplay.


Utvalda inlägg
Inlägg kommer snart
Håll ögonen öppna...
Senaste inlägg
Arkiv
Sök efter taggar
Inga taggar än.
Följ oss
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square